Jan Eric Visser
Plastikos

6 juni – 9 oktober 2021
Openingswoord door Catrien Schreuder, hoofd Collectie & Tentoonstellingen Stedelijk Museum Schiedam

Van 1 februari t/m 30 april verbleef beeldhouwer Jan Eric Visser (Leeuwarden,1962) op VierVaart als artist-in-residency.
Gedurende deze periode was VierVaart een van de tijdelijke binnenland ateliers van Mondriaan Fonds.

Jan Eric Visser werkte drie maanden met lokaal materiaal in het verlengde van zijn oeuvre: afvalplastic van kuilbalen die ook komende zomer weer overal in weilanden zullen liggen en opgestapeld bij boerderijen. Hij ontving de kuilbalenfolie van omringende boeren nadat het kuilgras was gevoerd aan hun vee.

Al meer dan 35 jaar bevraagt Jan Eric Visser zijn existentie door zijn persoonlijk anorganisch huisvuil te transformeren tot autonome sculpturen. Hiermee reduceert hij tevens zijn  ecologische footprint. Ook tijdens deze werkperiode verwerkte hij naast kuilbalenfolie zijn eigen huisvuil. Voedsel en afval lijken in onze samenleving onlosmakelijk met elkaar verbonden van productie tot consumptie.

Tijdens zijn werkperiode maakte Jan Eric Visser in totaal achttien sculpturen en wandobjecten, waarvan er nu negen te zien zijn op VierVaart.  De titel van de tentoonstelling verwijst naar het Griekse woord Plastikós voor kneedbaar, vormbaar. Zowel het woord plastic als het woord plastiek , een vorm die ontstaat uit een kneedbare massa, is er van afgeleid.