VierVaart verbindt hedendaagse kunst, biologisch tuinieren en verblijven in de natuur

In 2015 trokken we met zijn vieren naar het weidse polderlandschap van Zeeuws-Vlaanderen.
Tentoonstellingsmaker Iris Cornelis en beeldend kunstenaar Maartje Korstanje vanuit Rotterdam; Piet Korstanje en Heleen van Elsacker, de ouders van Maartje, vanuit Oostkapelle op Walcheren waar ze voorheen een biologisch-dynamisch fruitteeltbedrijf hadden. Iris Cornelis was galeriehouder in Rotterdam. Ze was assistent van Berry Koedam/RAM galerie en was mede curator bij ramfoundation. Maartje Korstanje is sinds 2007 werkzaam als zelfstandig beeldend kunstenaar.
Zo nam ieder zijn of haar expertise mee naar deze nieuwe plek om, met dezelfde bevlogenheid als voorheen, op VierVaart een verbinding te laten ontstaan tussen hedendaagse kunst, biologisch tuinieren en verblijven of recreƫren in de natuur.

In 2015 troffen wij de plek aan als een lichtelijk verwaarloosd boerenerf met minicamping. De landbouwschuur verbouwden we tot diverse gebruiksruimtes: een projectruimte, een werkplaats voor een artist-in-residence, twee appartementen, atelier voor Maartje Korstanje. Daarnaast zijn er de faciliteiten voor de minicamping zoals sanitair en recreatieruimte. Rondom de schuur ligt twee hectare land wat gebruikt wordt voor de camping, diverse tuinen, boomgaarden, honingbijen en een dierenweide.

VierVaart staat voor verbinding.
We selecteren de exposerende kunstenaars en kunstenaars die een artists-in-residence doen vanwege die verbinding die ze met hun werk of werkwijze maken met de plek. Het werk moet kunnen wortelen op VierVaart en aansluiten bij de omgeving, het omringende boerenland, de grensregio, de Westerschelde of anderszins geƫngageerd zijn ter plaatse.
Voor kunstenaars is VierVaart een plek waar de verdieping opgezocht kan worden en waar je even niet afgeleid wordt van de hectiek van alledag.

De projectruimte bestaat uit een ruimte op de begane grond en een grote bovenverdieping.
Op de bovenverdieping programmeren we 2 tentoonstellingen per jaar. De eerste tentoonstelling op de bovenverdieping loopt van april t/m half juli en wordt gemaakt door een kunstenaar die in de wintermaanden op uitnodiging verblijft in onze artist-in-residence. Tijdens deze werkperiode kan de kunstenaar in alle rust toewerken naar de tentoonstelling.
De tweede tentoonstelling op de bovenverdieping loopt vanaf half juli t/m september en wordt samengesteld uit bestaand of nieuw werk van 1 of meerdere kunstenaars.

De inrichting van de begane grond is meer variabel omdat het voornamelijk groepspresentaties betreft of kleinere solotentoonstellingen. Iris Cornelis stelt het tentoonstellings- en randprogramma samen evenals de artist-in-residence. De artist-in-residence wordt begeleid door Iris en / of door Maartje, Heleen en Piet, naar gelang daar behoefte aan is.
Inmiddels heeft een aantal kunstenaars voor kortere of langere periode bij ons gewerkt.
In het voorjaar van 2019 is de eerste grote solopresentatie gerealiseerd van Nan Groot Antink. Voorbereidingen op haar werkperiode zijn in de zomer van 2018 begonnen. Ze heeft toen regelmatig VierVaart bezocht. Uit de tuin en de omgeving verzamelde ze o.a. bloemen en planten waar ze uiteindelijk verfstoffen mee heeft gemaakt voor haar installatie. Heleen van Elsacker werkte mee met het onderhouden, oogsten en drogen van de bloemen en planten.

Ook werken we samen met verschillende kunstacademies, waaronder Fontys Hogeschool voor de Kunsten uit Tilburg en de WdKA uit Rotterdam. De laatste brengt sinds 2016 elk jaar hun introductie/werkweek bij ons door. We weten inmiddels dat de afdeling Autonoom van de WdKA uit Rotterdam niet alleen enthousiast is, maar ook het enorme belang ervan inzien. De werkweek op VierVaart is namelijk een manier om studenten vanaf het eerste begin te laten ervaren hoe divers en rijk het kunstenaarschap kan zijn. Op VierVaart komen vrije ruimte, stille natuur en autonomie bij elkaar en dit maakt dat de docenten met de studenten een serie workshops (oefeningen) kunnen doen waarin de studenten op diverse manieren deze specifieke omgeving tot materiaal maken voor hun eigen of groepswerk.

Door de vele gasten in de zomer is het erf een levendig geheel en komen recreanten vanzelfsprekend in aanraking met beeldende kunst. De camping trekt veel kunstminnend publiek, doordat we voor een groot deel reclame hebben gemaakt in ons eigen netwerk in de kunstsector.
Onze vestigingsplaats in de grensregio wat ook een recreatiegebied is zorgt voor ongewone bezoekers die veel tijd bij ons kunnen doorbrengen.

De projectruimte is open voor publiek op zaterdag en zondag van 13.00 – 17.00.
Welkom!